Hoogsensitiviteit zit in de genen
In het Psychologie Magazine van april jl. staat een artikel over de kracht van kwetsbaarheid. Er is een risico-gen ontdekt; dragers hiervan worden ‘orchidee’-mensen genoemd. Net als orchideeën zijn ze namelijk kwetsbaar in verkeerde omstandigheden, maar in een juiste omgeving kunnen ze spectaculair bloeien. Dan zijn ze vindingrijk en creatief, genieten intens van kleine dingen.
Mensen zonder dit gen heten dan ‘paardenbloemen’; zij floreren overal en kunnen stress relatief makkelijk van zich af laten glijden.
Hoewel er niet expliciet naar verwezen wordt in de tekst, vertoont de beschreven ‘orchidee’-mens vrijwel alle kenmerken van hooggevoeligheid.
Voorzichtig wieden!
Onze soort heeft dus niet voortbestaan ondanks onze risico-genen, maar dankzij.Het mooie is dat zowel paardebloemen als orchideeën nodig zijn voor een sterke en slimme diersoort.
De paardebloemen geven de soort stabiliteit, de orchideeën zorgen voor flexibiliteit. Om in de botanische termen te blijven: paardebloemen en orchideeën vormen samen het onkruid dat de mens heeft bewezen te zijn. Tot nu toe zijn bij geen enkele andere mensaap ‘risico-genen’ gevonden. En geen enkele andere mensaap woekert zoals wij. Overal op onze planeet weet de mens zich staande te houden en zich aan te passen aan zijn omgeving.
(Citaat: Psychologie Magazine – april 2011)
Meer lezen hierover?
De integrale tekst lees je op de website Psychologie Magazine in het dossier ‘Gevoeligheid’ (tegen ’n geringe vergoeding).
Wat aandacht krijgt groeit
Aandacht geven aan mooie en fijne dingen in je leven, aan wat goed gaat, nieuwe energie opdoen: het helpt je om jezelf te beschermen. Oók voor paardenbloemen is dat trouwens fijn.