Mijn Russische overgrootmoeder (hier met kraai Jascha ) had een feilloze intuïtie dat zich meestal fysiek bij haar openbaarde.
In ’t Gooi, waar ze vanaf 1920 woonde, stond ze bekend om haar intuïtieve gave. Mensen kwamen bij haar langs voor advies over van alles op zakelijk en persoonlijk vlak. O-oma raadpleegde dan haar speelkaarten, eerder om iets in haar handen te hebben dan dat ze die echt nodig had. Want haar heldere weten gaf de signalen gewoon rechtstreeks door via haar lichaam.
Als bijvoorbeeld ‘n klant een beetje oneerlijk was wist ze dat meteen want haar linkerbeen begon acuut te steken . In mijn familie doet het volgende verhaal hierover de ronde:
In de 2e Wereldoorlog werd mijn overgrootmoeder namelijk ook bezocht door vrouwen die hoopten te vernemen hoe het hun man verging aan het front. Was hij ziek, gezond, gewond, gevangen, leefde hij überhaupt nog. Vrouwen leefden in grote onzekerheid en spanning. En o-oma zette met alle liefde haar voelsprieten uit.
Maar soms begon tijdens zo’n consult dat linkerbeen van haar enorm zeer te doen waarop ze de dame in kwestie vroeg: “Vertel me eens, waarvoor kom je nou écht?” Dan bekende zo’n vrouw meestal dat uitging met een andere man, en om die reden wilde weten of haar echtgenoot wel of niet nog leefde.
Overigens oordeelde o-oma nooit; ze ging mild en wijs om met haar waarnemingen. Maar je kon gewoon niet tegen haar jokken, ze had je meteen door.
Fysieke signalen
In onze huidige tijd , met dat snelle leeftempo en een overdaad aan prikkels om ons heen, is het lastig om de intuïtieve signalen van je lichaam op te merken en te verstaan. Toch drukken we ons vaak uit in fysieke taal als ’t gaat om ingevingen. Denk maar eens aan:
- Ik voel het aan mijn water
- Ik liep helemaal leeg op die persoon
- De sfeer benauwt me
- Er zit een luchtje aan deze zaak
- Er ging een lichtje bij me branden
- Ik hoor ’n alarmbelletje rinkelen
- Ik krijg een vieze smaak in m’n mond van dit voorval
- Hier loop ik warm voor
- Mijn nekharen gingen overeind staan
En natuurlijk de állermooiste uitdrukking: Fingerspitzengefühl !
Hoe werkt dat bij jou?
De zintuigelijke waarneming (horen, ruiken, zien, voelen, tasten, proeven, etc) verschilt voor ieder van ons.
– In hoeverre ben jij je bewust van je fysieke signalen, en wat doe je er mee?
– Durf je er op te vertrouwen?
– Welk zintuig werkt bij jou het sterkst?
– Heb je ’t wel eens opzettelijk genegeerd en waarom? Of juist blindelings opgevolgd en wat bracht het je?
Allemaal leuke vragen om eens te onderzoeken hoe het bij jou werkt, en zo het contact met je intuïtie te verstevigen.